Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Apple Cash: Slutet för traditionella banker?

Med en marknadsvärdering på 2,75 biljoner dollar är Apple lätt det mest värdefulla företaget i världen. Det var det första som nådde den symboliska höjdpunkten på 3 biljoner dollar i början av januari 2022, och en återgång till dessa glada höjder är mycket möjlig för den långsiktiga investeraren.

En översikt över Apple Cash-kontot

Innan svenska investerare blir för entusiastiska finns det några begränsningar för det nyligen lanserade Apple-kontot.

  • din iPhone måste vara uppdaterad till 16.4.1 (iPhone 8 eller senare)
  • du måste äga ett Apple Card-konto och lägga till appen på din iPhone
  • du måste vara 18 år eller äldre
  • ha ett socialförsäkringsnummer eller individuellt skatteidentifikationsnummer
  • vara bosatt i USA med en giltig, fysisk adress i USA
  • ha aktiverat tvåfaktorsautentisering för ditt Apple ID
  • ansökt inom USA
  • ditt Apple Cash-konto måste vara verifierat

Nu siktar Apple på att expandera till banksektorn.

Deras nya “högavkastande” sparkonto ger en ränta på 4,15% per år. Även om detta är lägre än vad som kan hittas i penningmarknadsfonder eller specialiserade sparkonton, är det mer än tio gånger den nationella genomsnittsräntan i USA på 0,35%.

Enligt Investingstrategy.co.uk ”finns inga avgifter, inga minimiinsättningar och inga minimibalanskrav. Och kunder kan enkelt ställa in och hantera sitt sparkonto direkt från Apple Card i Wallet-appen. Inställningen tar cirka en minut – jämfört med timmar eller till och med dagar med traditionella banker och är betydligt snabbare än de flesta avancerade fintechföretag.”

Jennifer Bailey, Apples vice VD för Apple Pay och Apple Wallet, entusiasmeras av att “vårt mål är att skapa verktyg som hjälper användare att leva sundare ekonomiska liv, och genom att integrera sparande i Apple Card i Wallet kan de spendera, skicka och spara Daily Cash direkt och sömlöst – allt på ett ställe.”

Daily Cash är ett populärt kontantåterbjudande på upp till 3% med utvalda säljare, och Apple försöker tydligt bli både bank och säljare i amerikanska transaktioner.

Vad händer sedan? Regulatoriska problem

Vi vet att Apple har 2 miljarder enheter online – de flesta av dessa är iPhones. Vi vet att det bara tar en minut att öppna det nya Apple Cash-kontot (som stöds av Goldman Sachs). Och vi vet att räntan som erbjuds är långt bättre än de generiska erbjudanden på marknaden.

Viktigast av allt är att Apples varumärkeslojalitet och UX-design innebär att det inte har varit svårt att få kunder. Apples mjukvara är helt enkelt bättre utformad än konkurrenterna inom banksektorn, och detta inkluderar de tiotals finansiella tekniker som har dykt upp för att utmana de traditionella bankerna.

Det är inte överraskande att denna NASDAQ 100-jätte rapporterade att de hade fått in nästan 1 miljard dollar i insättningar under de första fem dagarna av drift.

Den stora skillnaden mellan Apple och andra bankbytare är att Apple kan uppmana alla sina 2 miljarder iPhone-användare att öppna ett konto. Om de vill kan de erbjuda nya användare 5 dollar i kredit för att öppna kontot på mindre än en minut, direkt från deras telefon. De traditionella bankerna har ingen chans – dagarna då man erbjöd 0,01% ränta är förbi.

Problemet nu är reglering. Vad händer när Alphabet (Google) och Amazon bestämmer sig för att öppna sina egna konton? Båda företagen har redan miljarder av kunder med befintliga konton. Sedan finns det en god chans att Apple kommer att erbjuda aktieinvesteringar – det är det naturliga nästa steget.

Hur mycket makt bör ett företag ha? Hur mycket personlig och finansiell data kommer att samlas in? Vilka konsumentintegritetsskydd kommer att finnas?

Regulatorerna kommer snart att få ett nytt problem att hantera – Apple är helt enkelt för mäktigt, och deras kontotjänst kommer bara att bli mer populär med tiden. Apple kan potentiellt bli den mest populära detaljhandelsbanken i USA inom några år.

Självklart kan detta vara spekulation. JP Morgan har 2,38 biljoner dollar i insättningar – Apples 1 miljard dollar i insättningar verkar futtigt i jämförelse.

Men de andra NASDAQ-jättarna ligger inte långt efter. Och Apple har en historia av absurt tillväxt.

Leave a comment