Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Risker med att delbetala eller betala senare

Möjligheten till att kunna betala senare eller dela upp en betalning gör det enkelt och smidigt att handla. Samtidigt bidrar det till att du som konsument lättare kan glömma att betala fakturan eller handla för pengar du inte har. Ett dyrt köp kan genomföras med enbart ett enkelt knapptryck och i förlängningen utsätta dig med tillfälligt låg betalningsförmåga för stora problem.

I ett tuffare ekonomiskt klimat söker företag ständigt nya möjligheter till försäljning genom att erbjuda korta och långa krediter, till exempel 6 månader räntefritt. Då kan det kännas lätt att köpa en vara eftersom du inte behöver betala direkt. Det kan på sikt leda till att allt fler människor hamnar hos såväl inkassobolag som Kronofogdemyndigheten. Här följer tre av de risker som Sergel ser med delbetalning och att betala senare:

Det innebär extra kostnader för dig som köpare. Även om du kommer kunna betala tillbaka allt i tid tillkommer ofta en ränta när man väljer att delbetala. Det betyder med andra ord extra kostnader. Många företag vill få det att framstå som att extra avgifter inte tillkommer, men oftast adderas någon typ av avgift, exempelvis aviseringsavgift eller uppläggningsavgift.

Sådant kan vara dumt att dra på sig om anledningen till att man väljer uppskjuten betalning beror på att man har svårt att få pengarna att räcka till. Även om det i sammanhanget känns som en liten summa.

Du kan glömma betala eller göra av med pengar du inte har. Möjligheten till att betala senare, även om det bara är två veckor, gör betalningen lätt att glömma. Det är dessutom lätt att råka göra sig av med pengar som egentligen skulle varit till att betala av en annan faktura.

Men ibland kan det vara bra? Möjligheten till att handla på kredit kan vara bra om du är i akut behov av något, men inte har råd att betala allt på en gång eller fortfarande vill ha kvar lite pengar på kontot. Men, glöm inte att det inte är helt riskfritt eftersom fakturaköp är en av de saker som driver flest till inkasso.

På Sergel främjar vi sunda krediter, för att våra kunder ska veta att vi gör vad vi kan för att hjälpa dem att få betalt. Och framför allt för att människor som redan haft svårt att betala inte ska försättas i en svår situation igen. Försök prioritera dina köp så pass att du kan betala majoriteten av dem direkt.

Din kreditvärdighet minskar om du inte kan betala. När man bedömer kreditvärdighet tittar man bland annat på faktorer som tidigare lån och krediter. Det innebär att du som tidigare haft problem med att betala tillbaka kommer uppleva svårigheter med att ta lån i framtiden.

Det gäller inte bara krediter vid köp av exempelvis kläder eller en ny mobiltelefon, utan även mer avgörande lån som inför köpa av bostad, eftersom du får sämre lånevillkor. Därför är det alltid viktigt att fundera på om man kommer kunna betala tillbaka i tid.

På Sergel vet vi, bland annat tack vare samarbetet med socionomen Sandra Jannas, att det psykiska måendet påverkas negativt när man har skulder hängandes över sig. Genom vårt arbete försöker vi upplysa och hjälpa människor med en förhoppning om att färre ska skuldsättas. Vi kallar det We Care.

Klicka här om du vill ha hjälp med budget- och skuldfrågor från kommunen.